Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Кадър КремълРусия ще предостави на Беларус нова кредитна подкрепа, обяви

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Кадър КремълРусия ще предостави на Беларус нова кредитна подкрепа, обяви
Коментари Харесай

Путин обеща на Лукашенко нов заем от 600 милиона долара

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Кадър Кремъл

Русия ще даде на Беларус нова кредитна поддръжка, разгласи президентът Владимир Путин на взаимна конференция с Александър Лукашенко в четвъртък вечерта.
Според него са реализирани съглашения на равнище държавно управление, а самият Путин не помни точния размер на контрактувания заем, предава finanz.ru.

„ С Александър Григориевич говорихме за това. Обемът на заемите от септември тази година до края на 2022 година ще бъде някъде към 630 милиона $. Приблизително... Около 630... 640 май.. “, - сподели президентът на конференция и стартира да подрежда вестниците на бордюра.
„ Нямам нещо на разположение “, сподели Путин. - Е, някъде за 600 милиона $.

Обявената от президента сума се оказа пет пъти по -малка от предстоящата от беларуската делегация, която съгласно източници на РБК в Минск е договаряла към 3 милиарда Долара.
Според Лукашенко той е изискал от Путин не отпущането на нови пари, а че ще бъде допустимо да се употребяват остатъците от заема, публикуван за построяването на БелАЕЦ.
„ Отпуснат ни е избран заем, това е практиката на Руската федерация по целия свят. (Ние) спестяваме нещо. Помолих го: дай ми тези спестявания като заем ”, разказва своята позиция за договаряния беларуският президент.

Путин, както следва от думите на Лукашенко, не даде безапелационен отговор. „ Отговорът беше: дано помислим дали има положителни, печеливши планове за Беларус и Русия “, сподели Лукашенко и добави, че тази позиция „ го устройва “.
След петото посещаване на Лукашенко в Русия от началото на тази година бяха контрактувани 28 профсъюзни стратегии, описващи проект за по -нататъшна интеграция. Те са „ ориентирани към унифициране на законодателството на Русия и Беларус в разнообразни области на стопанската система, към равнене на изискванията на работа за икономическите субекти на двете страни, създаване на общи финансови и енергийни пазари, транспортно пространство и оформяне и използване на общ промишлен и селскостопанска политика “, сподели Путин.

Предполага се, че съгласно президента ще се организира обща парична политика, ще се сътвори единна платежна зона, както и обединен пазар за нефт, нефтопродукти и електрическа енергия, което в действителност е опция за Беларус да получава въглеводороди при вътрешни съветски цени.
Междувременно е реализирано съглашение за непрекъсната цена на газа: тя ще остане на 128,5 $ за хиляда кубически метра през 2022 година, сподели Путин.
Въпреки високия възторг на оповестените документи, основният въпрос за интеграцията, който от години остава препъни камък, не е решен. Единната валута на Съюзната страна още веднъж се отсрочва за неопределен срок заради позицията на Беларус, която не желае да съобщи личната си „ печатница “.

" Проблемът е къде ще бъде ситуиран емисионният център ", изясни Лукашенко позицията си, ясно намеквайки, че Минск към момента не желае да се раздели с опцията да " отпечата " парите си.
Въвеждането на единна валута „ не може да се приказва “, удостовери представителят на Кремъл Дмитрий Песков в петък.
На въпрос какви са вероятностите по този въпрос, Песков отговори: „ Засега те не се виждат “.

Плановете за политическа интеграция също се отсрочват за неопределен срок. „ Първо би трябвало да създадем икономическа база, икономическа основа, с цел да продължим напред, в това число по политическия път “, сподели Путин след срещата. Лукашенко сподели, че по -голяма политическа интеграция е допустима, в случай че " нашите хора желаят това ". 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР